Forum Mense Srbije Forum Mense Srbije
www.mensa.rs
 
  FAQ - Često Postavljana PitanjaFAQ - Često Postavljana Pitanja   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Korisničke grupeKorisničke grupe   Login prezentacijeLogin prezentacije 
 Forum SubscriptionsForum Subscriptions   ProfilProfil   Proveri privatne porukeProveri privatne poruke   PristupiPristupi 

FAQ - Često Postavljana Pitanja
Problemi prilikom prijave i registracije
Zato ne mogu da se prijavim?
Zato uopte moram da se registrujem?
Zato se odjavljujem automatski?
Kako da spreim da se moje ime ne pojavljuje na listi korisnika koji su trenutno na forumu?
Izgubio sam ifru!
Registrovao sam se ali ne mogu da se prijavim!
Ranije sam se registrovao, ali vie ne mogu da se prijavim?!

Podeavanja korisnika
Kako da promenim svoja podeavanja?
Vreme je pogreno!
Promenio sam svoju vremensku zonu, a sat je i dalje netaan!
Moj jezik nije na listi!
Kako da prikaem sliku pored svog korisnikog imena?
Kako menjam svoju poziciju?
Kada kliknem na email link za korisnika, trai se da se prijavim?

Problemi prilikom pisanja
Kako da napiem poruku na forumu?
Kako da izmenim ili izbriem poruku?
Kako da dodam potpis svojoj poruci?
Kako da sprovedem glasanje?
Kako da izmenim ili izbriem glasanje?
Zato ne mogu pristupiti forumu?
Zato ne mogu da glasam?

Formatiranje i tipovi tema
ta je BBKod?
Da li mogu da koristim HTML?
ta su smajliji?
Mogu li slati slike?
ta su obavetenja?
ta su lepljive teme?
ta su zakljuane teme?

Korisniki nivoi i grupe
Ko su administratori?
Ko su urednici?
ta su korisnike grupe?
Kako da se pridruim korisnikoj grupi?
Kako da postanem urednik korisnike grupe?

Privatne poruke
Ne mogu da aljem privatne poruke!
Uporno dobijam neeljene privatne poruke!
Dobio sam spam ili uvredljiv materijal od nekog sa ovog boarda!

O phpBB 2
Ko je napisao ovaj bilten board?
Zato nije dostupna mogunost X-a?
Zato da vas kontaktiram o uvredljivom materijalu i/ili ilegalnim stvarima pripisanim ovom boardu?

 

Problemi prilikom prijave i registracije
Zato ne mogu da se prijavim?
Da li ste se registrovali? Morate se registrovati ukoliko elite da se prijavite. Da li imate zabranu pristupa boardu (ako jeste, bie prikazana poruka)? Ako je to u pitanju, trebalo bi da kontaktirate webmastera ili administratora i saznate ato je tako. Ako ste registrovani i nemate zabranu i jo uvek ne moete da se prijavite, onda ponovo proverite svoje korisniko ime i ifru. Obino je ovo problem, a ako nije onda kontaktirajte administratora, jer moda neto nije u redu sa boardom.
Nazad na vrh
Zato uopte moram da se registrujem?
Ne morate, takoe, na administratoru boarda je da odlui da li moete slati poruke ako niste registrovani. U svakom sluaju, registracija vam omoguuje pristup dodatnim mogunostima koje nisu dostupne gostima, kao to su biranje avatar slika, privatne poruke, slanje emaila drugim korisnicima, prikljuivanje grupama itd. Potrebno je svega nekoliko minuta za registraciju, pa vam preporuujemo da se registrujete.
Nazad na vrh
Zato se odjavljujem automatski?
Ako ne ukljuite Prijavi me automatski kada se prijavljujete, board e vas pamtiti kao prijavljenog sve prisutno vreme. Ovo spreava da se neko drugi prijavi pod vaim imenom. Da biste ostali prijavljeni, tiklirajte kutijicu prilikom prijavljivanja, mada ovo ne preporuujemo ako boardu pristupate sa deljenog kompjutera, npr. biblioteke, internet cafea, fakulteta itd.
Nazad na vrh
Kako da spreim da se moje ime ne pojavljuje na listi korisnika koji su trenutno na forumu?
U svom profilu ete nai opciju Sakrij moj onlajn status. Ako ovo promenite na Ukljueno, biete vidljivi samo administratorima ili sami sebi. Biete brojani kao skriveni korisnik.
Nazad na vrh
Izgubio sam ifru!
Ne paniite! Iako vaa ifra ne moe biti vraena, ona moe biti resetovana. Da biste ovo uradili, idite na stranicu za prijavu i kliknite na Zaboravio sam ifru, pratite instrukcije i brzo ete ponovo biti u mogunosti da se prijavite
Nazad na vrh
Registrovao sam se ali ne mogu da se prijavim!
Prvo proverite da li ste uneli tano korisniko ime i ifru. Ako je to u redu, onda je mogua jedna od ove dve greke. Ako je COPPA podrka ukljuena i kliknuli ste na Mlai-a sam od 13 godina prilikom registracije, onda ete morati da pratite uputstva koja ste dobili. Ukoliko i ovo ne pomogne, proverite da li va nalog treba reaktivirati? Neki boardi e zahtevati da ponovo budete registrovani, ili sami, ili od strane administratora pre nego to budete u mogunosti da se prijavite. Kada se registrujete, bie vam reeno da li treba da reaktivirate nalog. Ako vam je poslat email, onda pratite instrukcije, a ako niste, proverite da li je taan va email! Jedan razlog za aktivaciju je smanjenje mogunosti da korisnici koji varaju, anonimno vreaju board. Ako ste sigurni da je email adresa koju ste koristili tana, onda kontaktirajte administratora.
Nazad na vrh
Ranije sam se registrovao, ali vie ne mogu da se prijavim?!
Najei razlozo za ovo su: uneli ste pogreno korisniko ime ili ifru (proverite u mailu koji vam je poslat prilikom registracije), ili je administrator obrisao va nalog iz nekog razloga. Ako je ovo drugo razlog, onda moda niste pisali nita. esto boardi periodino briu korisnike koji ne piu, da bi smanjili veliinu baze. Probajte da se ponovo registrujete i ukljuite u diskusije.
Nazad na vrh

Podeavanja korisnika
Kako da promenim svoja podeavanja?
Sva vaa podeavanja (ako ste registrovani) su sauvana u bazi. Da biste im pristupili, kliknite na Profil link (obino je pri vrhu stranice, ali moda to nije sluaj). To e vam omoguiti da promenite podeavanja.
Nazad na vrh
Vreme je pogreno!
Vreme je obino tano. U svakom sluaju, ono to vidite je vreme prikazano u vremenskoj zoni razliitoj od vae. U tom sluaju trebalo bi da promenite vaa podeavanja za vremensku zonu, da bi se poklopila sa mestom gde se vi nalazite, npr. London, Pariz, Njujork, Sidnej, itd. Znajte da promena vremenske zone, kao i mnoga druga podeavanja, mogu promeniti samo registrovani korisnici. Ako niste registrovani, sada je dobro vreme da to i uinite!
Nazad na vrh
Promenio sam svoju vremensku zonu, a sat je i dalje netaan!
Ukoliko ste sigurni da ste tano podesili vremensku zonu, a vreme je i dalje pogreno, najverovatnije je problem u pomeranju vremena (ili letnje vreme kako je to poznato u UK i drugim mestima). Board nije dizajniran da razlikuje promene izmeu standardnog i pomerenog vremena, pa e u letnjim mesecima vreme biti za sat vremena razliito od stvarnog lokalnog vremena.
Nazad na vrh
Moj jezik nije na listi!
Najei razlozi za ovo su ti da: ili administrator nije instalirao va jezik, ili neko i dalje nije preveo ovaj board na va jezik. Pitajte administratora da li moe da instalira jeziki paket koji vam je potreban, a ako ne postoji, oseajte se slobodnim da napravite prevod. Vie informacija moete pronai na sajtu phpBB grupe (pogledajte link pri dnu stranica).
Nazad na vrh
Kako da prikaem sliku pored svog korisnikog imena?
Mogu postojati dve slike ispod korisnikog imena kada pregledate poruke. Prva slika je asocijacija na vau poziciju i izgleda kao skup zvezdica ili kvadratia koji pokazuju kojiko ste poruka napisali na forumu. Ispod ove moe biti vea slika, poznatija kao avatar. Ona je, generalno, unikatna ili lina za svakog korisnika. Na administratoru je da omogui avatare i oni biraju na koji nain e avatari biti dostupni. Ukoliko niste u mogunosti da koristite avatare, onda je to odluka administratora; trebalo bi da ih upitate za razlog tome. (Sigurni smo da e biti dobar!)
Nazad na vrh
Kako menjam svoju poziciju?
Generalno, ne moete direktno menjati naziv bilo koje pozicije (pozicije se pojavljuju ispod korisnikog imena u temama i u vaem profilu, u zavisnosti od stila). Mnogi boardi koriste pozicije da prikau broj poruka koje ste napisali i da identifikuju odreene korisnike, npr. urednici i administratori mogu imati specijalne pozicije. Molimo vas da ne zloupotrebljavate board piui nepotreptine, samo da biste poveali svoju poziciju, verovatno e vam urednik ili administrator jednostavno smanjiti rank.
Nazad na vrh
Kada kliknem na email link za korisnika, trai se da se prijavim?
ao nam je, ali samo registrovani korisnici mogu slati email drugima putem ugraene email forme (ako administrator omogui ovu opciju). Ovo je tako da bi se spreila zlonamerna upotreba email-a od strane anonimnih korisnika.
Nazad na vrh

Problemi prilikom pisanja
Kako da napiem poruku na forumu?
Jednostavno, kliknite na relevantno dugme na bilo kojem ekranu foruma ili teme. Moda ete morati da se registrujete pre nego to ete biti u mogunosti da aljete poruke. Mogunosti koje su vam dostupne su prikazane na dnu ekrana foruma i tema (to su Moete pisati nove teme, Moete glasati, itd.)
Nazad na vrh
Kako da izmenim ili izbriem poruku?
Ukoliko niste urednik ili moderator, moete samo menjati i brisati sopstvene poruke. Moete izmeniti poruku (ponekad za samo odreeno vreme posle pisanja), tako to ete kliknuti na izmeni dugme za relevantnu poruku. Ako je neko ve odgovorio na poruku, primetiete mali tekst ispod poruke kada se vratite na teme. Ovo pokazuje koliko puta ste menjali poruku. Ovo e se pojaviti samo ako niko nije odgovorio, i takoe, nee se pojaviti ako urednici ili administratori izmene poruku (trebalo bi da ostave poruku u kojoj pie ta su menjali i zato). Znajte i to da obini korisnici ne mogu brisati poruke kada neko na njih odgovori.
Nazad na vrh
Kako da dodam potpis svojoj poruci?
Da biste dodali potpis, prvo ga morate napraviti. Ovo ete uratiti preko svog profila. Kada napravite profil, moete tiklirati Dodaj potpis kutijicu na formi, da biste dodali potpis. Moete, takoe, standardno dodati potpis svim svojim porukama ukljuivanjem relevantnog radio dugmeta u svom profilu (i dalje moete spreiti dodavanje potpisa pojedinanim porukama tako to ete odekirati kutijicu na formi)
Nazad na vrh
Kako da sprovedem glasanje?
Postavljanje glasanja je lako; kada aljete novu poruku (ili menjate prvu poruku u temi, ako imate dozvolu), videete Dodaj glasanje formu ispod glavne forme za poruke (ako je ne vidite, onda verovatno nemate prava da postavite glasanje). Treba da unesete naslov glasanja, a onda i najmanje dve opcije (da biste dodali opcije, upiite ime pitanja i kliknite na Dodaj opciju dugme). Takoe, moete podesiti vremenski limit za glasanje; 0 je beskonano glasanje. Postoji limit broja opcija koje odreuje administrator.
Nazad na vrh
Kako da izmenim ili izbriem glasanje?
Kao sa porukama, glasanje moe biti izmenjeno od strane onoga ko je postavio glasanje, urednika ili administratora boarda. Da biste izmenili glasanje, kliknite na prvu poruku u temi (ona uvek ima pridrueno glasanje). Ako niko nije glasao, onda korisnici mogu izbrisati glasanje, ili menjati bilo koju opciju glasanja, ali ako su korisnici ve glasali, samo urednici ili administratori mogu izmeniti ili brisati glasanje. Ovo spreava nametanje glasanja izmenom ponuenih odgovora dok je glasanje u toku.
Nazad na vrh
Zato ne mogu pristupiti forumu?
Neki forumi mogu biti ogranieni za odreene korisnike ili grupe. Da biste pregledali, itali, pisali itd. trebae vam posebna dozvola, samo urednik i administrator mogu garantovati ovakav pristup, trebalo bi da ih kontaktirate.
Nazad na vrh
Zato ne mogu da glasam?
Samo registrovani korisnici mogu da glasaju. Ako ste registrovani i jo uvek ne moete glasati, onda verovatno nemate adekvatna prava pristupa.
Nazad na vrh

Formatiranje i tipovi tema
ta je BBKod?
BBKod je specijalna implementacija HTML-a. Da li moete da ga koristite zavisi od administratora (moete ga, takoe, iskljuiti na formi za slanje). BBKode je slian stilovima u HTML-u, tagovi su ubaeni izmeu vitiastih zagrada [ i ] pre nego < i > i nude veu kontrolu toga ta se i kako prikazuje. Za vie informacija o BBKodu pogledajte uputstvo kome moete pristupiti sa strane za pisanje.
Nazad na vrh
Da li mogu da koristim HTML?
Korienje HTML-a zavisi od administratora. Ako je dozvoljeno korienje, videete da samo neki tagovi rade. Ovo je mera bezbednosti koja spreava ljude da uznemiravaju board koristei tagove koji mogu poremetiti izgled ili prouzrokovati probleme. Ako je HTML ukljuen, moete ga iskljuiti na formi za pisanje.
Nazad na vrh
ta su smajliji?
Smajliji ili emotivne ikonice su male sliice koje se koriste da biste iskazali oseanja koristei kratak kod, npr. :) znai srean, :( znai tuan. Kompletnu listu smajlija moete videti na formi sa slanje poruke. Pokuajte da ne preterujete sa smajlijima - mogu vrlo lako uiniti poruku neitljivom i urednik moe odluiti da ih izmeni ili izbrie sve poruke zajedno.
Nazad na vrh
Mogu li slati slike?
Moete prikazati slike u svojim porukama. Ipak, trenutno nema mogunosti da poaljete sliku direktno na board. Morate linkovati sliku koja postoji na javno dostupnom web serveru, npr. http://www.some-unknown-place.net/my-picture.gif. Ne moete linkovati slike koje se nalaze na vaem PC-u (osim ako nije javno dostupan server), niti slike koje se nalaze iza autentifikacionih mehanizama, npr. hotmail ili yahoo sanduii, ifrom zatieni sajtovi, itd. Da biste prikazali sliku koristite ili BBKod [img] tag ili odgovarajui HTML (ako je dozvoljeno).
Nazad na vrh
ta su obavetenja?
Obavetenja esto sadre vanu informaciju i trebalo bi da ih to pre proitate. Obavetenja se pojavljuju na vrhu svake strane u forumu na kome su postavljene. Da li moete da aljete obavetenja zavisi od dozvola koje su podeene od strane administratora.
Nazad na vrh
ta su lepljive teme?
Lepljive teme se prikazuju ispod obavetenja u pregledu foruma i samo na prvoj stranici. Obino su prilino vane, pa bi trebalo da ih proitate to pre. Kao i sa obavetenjima, board administrator odluuje o dozvolama koje su potrebne da biste poslali lepljive teme u svakom forumu.
Nazad na vrh
ta su zakljuane teme?
Zakljuane teme su postavljene bilo od strane urednika ili administratora. Ne moete odgovarati na zakljuane teme. Bilo koje glasanje koje takva tema sadri je automatski zavreno. Teme mogu biti zakljuane iz mnogo razloga.
Nazad na vrh

Korisniki nivoi i grupe
Ko su administratori?
Administratori su ljudi kojima su dodeljeni najvii nivoi kontrole za ceo board. Ovi ljudi mogu da kontroliu saki deli i sve operacije boarda koje ukljuuju postavljanje dozvola, zabranjivanje pristupa korisnicima, pravljenje korisnikih grupa ili urednika, itd. Takoe imaju kompletne mogunosti ureivanja u svim forumima.
Nazad na vrh
Ko su urednici?
Urednici su pojedinci (ili grupa pojedinaca) iji je posao da prate rad foruma iz dana u dan. Imaju dozvole da menjaju ili briu poruke i zakljuavaju ili oktljuavaju, pomeraju, briu i dele teme u forumima koje ureuju. Uopte, urednici su tu da spree ljude da odlutaju sa teme ili alju uvredljiv ili neprikladan materijal.
Nazad na vrh
ta su korisnike grupe?
Korisnike grupe su nain putem kojeg administratori mogu da grupiu korisnike. Svaki korisnik moe biti lan vie grupa (za razliku od veine drugih boarda) i svakoj grupi mogu biti dodeljena individualna prava pristupa. Ovo olakava administratorima da podese vie korisnika kao urednike foruma, ili da im daju pristup privatnom forumu itd.
Nazad na vrh
Kako da se pridruim korisnikoj grupi?
Da biste se pridruili korisnikoj grupi, kliknite na link Korisnike grupe u zaglavlju stranice (zavisi od dizajna podloge), i tada moete videti sve korisnike grupe. Nisu sve grupe otvorenog pristupa, neke su zatvorene i neke mogu ak imati skrivene lanove. Ako je board otvren, onda moete zahtevati da se prikljuite grupi klikom na odgovarajue dugme. Urednik grupe e morati da vam odobri va zahtev, mogu vas pitati i zato elite da se prikljuite. Molimo vas da ne uznemiravate urednike ukoliko va zahtev ne bude odobren, sigurno da za to imaju razloga.
Nazad na vrh
Kako da postanem urednik korisnike grupe?
Korisnike grupe su prvobitno napravljene od administratora boarda, i takoe, imaju dodeljenog urednika. Ako ste zainteresovani za stvaranje korisnike grupe onda prvo treba da kontaktirate administratora. Poaljete mu privatnu poruku.
Nazad na vrh

Privatne poruke
Ne mogu da aljem privatne poruke!
Za ovo postoje tri razloga: niste registrovani i/ili niste prijavljeni, administrator je iskljuio privatne poruke za ceo board ili vas je spreio da aljete poruke. Ako je ovo poslednje u pitanju, trebalo bi da pitate administratora zato je tako.
Nazad na vrh
Uporno dobijam neeljene privatne poruke!
U budue emo dodati listu ignorisanja za privatne poruke. Za sada, ako i dalje dobijate neeljene privatne poruke od nekog korisnika, obavestite administratore. Oni imaju mogunost da spree korisnika da alje privatne poruke.
Nazad na vrh
Dobio sam spam ili uvredljiv materijal od nekog sa ovog boarda!
ao nam je to to ujemo. Email forma ovog boarda ima mere bezbednosti kojima pokuava da prati korisnike koji alju takve poruke. Trebalo bi da poaljete email administratoru sa punom kopijom email-a koji ste dobili, vrlo je vano da mail poaljete sa zaglavljem (ovde se nalaze detalji o korisniku koji je poslao email). Tada oni mogu stupiti u akciju.
Nazad na vrh

O phpBB 2
Ko je napisao ovaj bilten board?
Ovaj softver (u svojoj nemodifikovanoj formi) je proizveden, puten i ima kopirajt phpBB Grupe. Dostupan je pod GNU General Public Licence i moe se slobodno distribuirati. Pogledajte link za vie detalja.
Nazad na vrh
Zato nije dostupna mogunost X-a?
Ovaj softver je napisan i licenciran kroz phpBB Grupu. Ako verujete da bi ova mogunost trebalo da bude dodata, onda vas molimo da posetite phpbb.com web sajt i pogledate ta phpBB Grupa ima da kae. Molimo vas da ne aljete zahteve za mogunosti na board, ve na phpbb.com. Grupa koristi izvore znanja za prihvatanje novih mogunosti.
Nazad na vrh
Zato da vas kontaktiram o uvredljivom materijalu i/ili ilegalnim stvarima pripisanim ovom boardu?
Trebalo bi da kontaktirate administratora ovog boarda. Ukoliko ne znate ko je on, trebalo bi da prvo kontaktirate jednog od urednika foruma i pitate ga kome da se obratite. Ako jo uvek nema odgovora, trebalo bi da kontaktirate vlasnika domena (uradite pretragu ko je) ili, ako je board na besplatnom serveru (npr. yahoo, free.fr, f2s.com, itd.), menadera ili odeljenje za uvrede tog servisa. Znajte da phpBB Grupa apsolutno nema kontrolu i ne moe ni na koji nain da sazna kako, gde ili ko koristi ovaj board. Apsolutno je besmisleno kontaktirati phpBB Grupu i povezati je sa bilo kojim ilegalnim (stati i prestati, obavezan, klevetniki komentar, itd.) injenicama koje nisu direktno povezane sa phpbb.com web sajtom ili softwerom phpBB-a. Ako poaljete email phpBB Grupi o bilo kom treerazrednom korienju ovog softvera onda bi trebalo da oekujete saet odgovor ili nikakav odgovor uopte.
Nazad na vrh

Sva vremena su GMT + 1 sat

Skoči na:  


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group